Ingredients
-
500 gram Nötfärs
-
2 medelstora Aubergine
-
1 st Zucchini
-
3 st Tomat
-
10 st Champinjoner
-
1 st Paprika - Gul
-
1 st Paprika - röd
-
2 st Paprika - dolmaEller 1 grön paprika
-
2 klyftor Vitlök
-
2 st Lök - gul
-
1 dl Tomatpuré
-
2 burkar (800 gram) Krossade tomater
-
1 msk Persilja - torkad
-
2 st Grönsaksbuljongtärning
-
1 tsk Gurkmeja - krydda
-
1,5 tsk Paprika - krydda
-
0,5 - 1 tsk Chiliflakes
-
Salt & Peppar
-
Rapsolja
Directions
Tapsi qima – Kurdisk grönsaks- och köttfärsgratäng, en mustig köttfärssås varvad med aubergine, zucchini, champinjoner, paprika, tomat, lök och vitlök. Inspirationen kommer från den kurdiska grytan tapsi men med en egen tvist. God att servera till ris, pasta eller bulgur
Tips: På mitt Instagram- samt youtube konto finns detta recept sparat som en steg för steg videotutorial. Se nedan för att titta på klippet.
Gör så här:
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Hacka vitlök och 1 lök. Skriva den andra löken och de övriga grönsakerna.
- Häll rikligt med olja i en stekpanna och stek samtliga skivade grönsaker på bägge sidorna. Lägg sedan över på en tallrik med hushållspapper på, detta gör att överflödig olja ska rinna av. Ställ åt sidan.
- I samma stekpanna, lägg i den hackade löken och stek glansig. Tillsätt gurkmeja och stek gyllene.
- Rör ner vitlök och persilja. Lägg i köttfärsen och stek till den smular sig.
- Blanda ner tomatpurén, stek ihop en snabbis och häll och därefter i de krossade tomaterna.
- Smula i buljongtärningen, tillsätt kryddor och salt. Låt puttra på medelvärme i 5 minuter.
- Ta fram en ugnsform, varva de stekta grönsakerna med köttfärssåsen. Ordningen spelar ingen roll men avsluta med ett lager köttfärssås och tomater på toppen.
- Placera mitt i ugnen i 30 minuter. Ta ut och servera gärna med ris och en sallad.
One Comment Hide Comments
Låter jättegott! Tack för receptet 🙂