Directions
????????? ????- Det här receptet är en förenklad version av en kurdisk ”plaw”, dvs. Rispilaff. Istället för att låta allt ångas ihop steker jag det i en stekpanna, perfekt när man vill ha god kurdisk mat snabbt. Du kan antingen koka upp ris eller använda ris rester så går det ännu snabbare och du minskar matsvinnet. Jag har använt jasminris men det går lika bra med basmatiris.
Ingredienser:
250 gram nötfärs
4 dl kokt ris
1 lök
1 gul paprika
1 burk kikärtor (konserv)
1 tsk gurkmeja
1 tsk spiskummin
1,5 tsk köttkrydda
1 msk paprikakrydda
1 grönsaksbuljong
2 msk tomatpuré
1,5 msk torkad persilja
Salt & peppar
Rapsolja
Gör så här:
1. Hacka lök och paprika.
2. I en djup panna, stek löken glansig. Krydda med gurkmeja och stek gyllene.
3. Lägg ner kikärtor och paprika, stek ihop i någon minut.
4. Blanda ner nötfärsen och lägg i buljongtärningen, stek till köttfärsen smular sig.
5. Blanda i persiljan och tomatpurén, rör ihop och stek i någon minut.
6. Rör försiktigt i det kokta riset och alla kryddor, låt steks ihop i ca 10 minuter på medelvärme. Rör om ibland så riset inte bränns i botten.
7. Garnera med persilja (valfritt) och servera.
One Comment Hide Comments
Jätte bra recept, som även gick hem hos den yngsta familjemedlemmen. Bra sätt att göra något gott av överblivet ris. Tack!