Directions
Shish kebab – Kebab på spett är vanligt i hela mellanöstern och recepten varierar. Mitt basrecept är enkelt och utan för mycket kryddor, jag tycker det är godast när smaken av köttet får vara hjälten i kebaben och det är just de som utmärker den kurdiska kebaben. Tänk på att du behöver färs med hög fetthalt till kebab. Skulle du tycka att färsen är för lös kan du tillsätta lite potatismjöl men det ska egentligen inte behövas.
Ingredienser:
500 gram nötfärs
500 gram lammfärs
3 medelstora gula lökar (grovriven)
2 msk gurkmeja
Ca 3 tsk salt (justera enligt egen smak)
Gör så här:
1) Börja med att blanda ihop färsen ordentligt, blanda i löken, gurkmeja och salt. Blanda ihop ordentligt och låt gärna köttet vila i rumstemperatur i 20 minuter.
2) Blöt dina händer. Ta en handfull bit av köttfärsblandningen och kläm fast färsen ordentligt på spettet och forma en lång kebab. Tryck försiktigt med fingrarna upp och ned till färsen sitter fast ordentligt.
3) Grilla dem ca 3-4 min på varje sida, det är här viktigt att du vänder på spetten med jämna mellanrum när du grillar så att färsen inte lossnar från spetten.
4) Servera gärna varma med tunnbröd, sumac och färska örter.