Ingredients
-
Deg
-
10,5 dl Vetemjöl
-
4 dl VattenLjummen
-
1,5 tsk Salt
-
2,5 msk Rapsolja
-
Fyllning
-
500 gram Nötfärs
-
1 st Lök - gul
-
2 klyftor Vitlök
-
1,5 dl Persilja - färskFinhackad
-
1 tsk Gurkmeja - krydda
-
1 tsk Spiskummin - malen
-
1 tsk Curry - krydda
-
1,5 tsk Paprika - krydda
-
0,5 tsk Svartpeppar
-
Salt
-
Övrigt
-
Till stekning Rapsolja
Directions
Shamborak är frasiga kurdiska piroger med köttfärsfyllning. Dessa är enkla att baka och går både att steka eller baka i ugnen. Servera de gärna till yoghurt och färska örter, persilja och koriander passar extra bra till.
Tips: På mitt Instagram konto finns detta recept som steg för steg video.
Gör så här:
- Börja först med degen. Blanda ihop alla ingredienser och knåda degen smidig för hand i 10 min. Täck över med plast och låt vila i rumstemperatur i 20 minuter.
- Undertiden förbereder du fyllningen. Finhacka lök och pressa vitlöken.
- Stek löken i olja tills den är glansig, krydda med gurkmeja och rör om.
- Blanda ner vitlöken. Tillsätt färsen och stek till den smular sig, tillsätt kryddorna och stek lite till.
- Blanda i persiljan, salta och rör om, dra bort från värmen och låt fyllningen svalna helt. Du kan lägga över den på en tallrik så går det snabbare.
- Häll ut degen på mjölat bord och dela den i 12 lika stora delar. Forma till bollar och täck väl med bakduk.
- Ta en boll i taget och kavla ut den till en rund och tunn platta. Lägg på fyllning på en sida av degen och vik sedan över andra sidan. Nyp ihop kanterna ordentligt och platta försiktigt ihop pirogen något så de blir tunna.
- Häll olja i en stekpanna och stek pirogerna på medelvärme i ca 5 min på varje sida. Lägg de färdigstekta pirogerna på en tallrik med hushållspapper på och täck med bakduk. Servera nystekta!
Du kan även baka dessa i ugnen, pensla pirogerna med olja och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Sätt i ugnen på 190 grader i ca 15 minuter.