Directions
Samoun xr – ett kurdiskt frukostbröd som är otroligt fluffiga och goda. Samon är ordet vi använder till bröd som inte är tunnbröd och xr betyder rund så samoni xr kan översättas till frallor på ett ungefär. Det här receptet har jag jobbat med ett tag för att det ska bli helt perfekt fluffighet på brödet och nu är jag äntligen nöjd. Dessa är lika goda till frukosten som till soppa eller grytan. I det kurdiska köket är nigellafrön väldigt populärt men du kan ersätta de med sesamfrön eller annat du själv gillar.
Recept ca 12-14 frallor:
17,5 dl vetemjöl
50 gram jäst (blå)
1 msk strösocker
0,5 msk salt
6 dl mjölk
150 gram smör (rumstemp)
2 ägg
Nigellafrön
1. Värm mjölken så den är fingervarm, 37°C .
2. Smula jästen, häll över mjölken och blanda ihop.
3. Blanda i alla torra ingredienser, smör och ett ägg. Knåda 15 min för hand eller 10 min i maskin. Täck med plastfolie och låt jäsa i 45 min.
4. Ta ut degen på ett mjölat bord, rulla till bollar, lägg på en plåt med bakplåtspapper, täck över igen och låt jäsa i ytterligare 30 min.
5. Vispa upp ett ägg med en gaffel. Pensla bollarna med ägget, strö över nigellafrön och placera i ugnen på 200 grader till de är gyllene, ca 10-15 min.
6. Ta ut, låt svalna något och njut.