Directions
Pad thai – Lite roligt är det att jag aldrig beställer pad thai ute på restaurang då jag tycker hemmagjord är godare. Grundreceptet till en pad thai fick jag för många år sedan av en gammal kollega från Thailand men jag har justerat det efter min egen smak. Jag hade ingen rättika eller tofu hemma idag så på bilden finns det inte med men jag har skrivit ner det i receptet då jag brukar ha det i.
RECEPT
➖Ingredienser
3 klyftor vitlök (hackad)
4 schalottenlök (hackad)
450 g kycklinglårfilé (skuren i mindre bitar)
2 ägg
350 g risnudlar (2-4 mm breda)
1 dl saltad rättika
50 gram friterad tofu (eller gul)
2 dl munggroddar
4 stjälkar kinesisk gräslök eller salladslök (skivad i mindre bitar)
0.5 msk chiliflakes
1 dl jordnötter (hackad)
2 morötter (strimlad)
300 gram Vitkål (strimlad)
Rapsolja
Salt
➖Pad thai-sås:
4 msk fisksås
1,5 msk ostronsås
5 msk palmsocker (finhackad så den smulas)
5 msk tamarindpasta
1 lime
➖Till servering:
Munggroddar
Jordnötter
Chili
Koriander
➖Gör så här:
1. Blötlägg nudlarna i varmt vatten, cirka 80 grader varmt. Häll av när nudlarna är al dente.
2. Blanda pad thai-såsen i en bunke, pressa i limen, ställ åt sidan.
3. Ta fram en stor stekpanna eller wok och hetta upp med lite olja.
4. Stek rättika, vitlök och schalottenlök till de är gyllene. Tillsätt tofu och kycklinglår, salta lite och stek i några minuter. Lägg i vitkål och morot, stek till de mjuknat.
5. Dra allt åt sidan i stekpannan, så det bildas typ en halvmåne. Knäck i båda äggen och stek, separera när de börjar koaguleras, blanda ihop allt ordentligt.
6. Tillsätt nudlarna (klipp om du tycker de är får långa) och blanda ordentligt. Blanda ner pad thai-såsen och rör om.
7. Rör ner munggroddar, gräslök/salladslök, chili och jordnötter. Bädda in det i nudlarna, så groddar och lök ångas i några minuter.
8. Servera direkt, toppa med mer tillbehör så som jordnötter och chili. Jag har även koriander men det går att utesluta.