Ingredients
-
Pasta
-
600 gram Spaghetti
-
1 tsk Gurkmeja - krydda
-
Salt
-
Rapsolja
-
Vatten
-
Köttfärssås
-
500 gram Nötfärs
-
1 st Lök - gul
-
2 klyftor Vitlök
-
1 burk/400 gram Krossade tomater
-
1,5 dl Tomatpuré
-
1 st Grönsaksbuljongtärning
-
1 tsk Gurkmeja - krydda
-
1 tsk Spiskummin - malen
-
1 tsk Kanel - malen
-
1/4 tsk Chiliflakes
-
Salt & Peppar
-
0,5 gram Saffran
-
1 st Libabröd
-
Rapsolja
-
3 msk Vatten - kokt
Directions
Spaghetti med kryddig köttfärssås på Mellanösterns vis, min favorit pastarätt från barndomen. Jag blev alltid lika överlycklig när jag såg att mamma hade lagat detta till middag och idag så blir min son precis lika glad när jag lagar den. Det som skiljer sig åt i tillagningen från traditionell spaghetti med köttfärssås är att vi varvar pastan och såsen i en gryta och låter de ångas ihop till smakerna sätter sig ordentligt. I botten av grytan har jag libabröd men du kan även ha potatisskivor. Det här är en favorit hos båda stora och små, har du inte provat denna rätt ännu så är det dags nu.
Tips: På mitt Instagram konto finns detta recept som steg för steg video.
Gör så här:
- Börja med att blanda saffran med 3 msk kokande vatten i en liten skål, täck över och låt den stå.
- Hacka lök och vitlök.
- Häll olja i en djup panna, lägg i löken och stek glansig.
- Krydda med gurkmeja och blanda ner vitlöken.
- Lägg ner köttfärsen och stek till köttet får färg och smular sig.
- Blanda ner tomatpurén, rör om ordentligt.
- Häll i saffransvattnet och tillsätt kryddorna, rör om ordentligt.
- Häll i de krossade tomaterna och smula i buljongtärningen, rör om och låt såsen puttra på svag värme.
- I en rymlig gryta, koka upp vatten till pastan. Tillsätt salt och gurkmeja.
- Bryt spaghettin i mitten och lägg ner i grytan. Koka pastan al dente. Det är viktigt att pastan har lite tuggmotstånd och inte blir överkokt.
- Precis innan du ska hälla av pastan så tillsätt lite olja i vattnet, rör om. Häll av pastan i ett durkslag och ställ åt sidan.
- Torka rent grytan, häll i olja och lägg brödet i botten.
- Varva nu med ett lager spaghetti sen ett lager av köttfärssås, gör samma sak igen.
- Klä kastrullocket med en ren kökshandduk och lägg locket över grytan. Låt pastan tillagas på högsta värme i 1 min, sänk sedan till svag/mellan värme i 30 min. På min induktionsspis har jag den på 4, 9 är högsta.
- När den ångats klart så lägg ett fat på grytan och vänd försiktigt grytan upp och ner i en snabb rörelse tills pastan vänds ner på fatet och du får det friterade brödet på ovansidan.
- Servera med sallad och njut!