Ingredients
-
700 gram Lammgrytbitar
-
250 gram Torkade aprikoser
-
1 st Zucchini
-
1 burk (400gram) Kikärtor - konserv
-
1 st Lök - gul
-
1 tsk Sju kryddor (kryddmix)
-
0.5 tsk Gurkmeja - krydda
-
0.5 tsk Paprika - krydda
-
2 krm Svartpeppar
-
1 st Grönsaksbuljongtärning
-
Salt
-
Rapsolja
-
2 liter Vatten - koktMer vid behov
Directions
Lammgryta med aprikos, kikärtor och zucchini blev söndagens middag, mitt egna hittepå recept inspirerat av kurdiska grytor. Många av mina recept är faktiskt hittepå med inspiration från olika delar av världen, jag älskar att experimentera och skapa nya recept. Du kan som med alla mina grytor, byta ut lamm mot högrev om så önskas.
Tips: På mitt Instagram konto finns detta recept sparat som en steg för steg videotutorial.
Gör så här:
- Hacka löken och skiva zucchinin.
- Häll olja i en kastrull, lägg i löken och stek glansig. Tillsätt gurkmeja och stek gyllene. Blanda ner paprika kryddan och kryddmixen ”7 kryddor”, rör om.
- Lägg i köttet och bryn lite lätt på alla sidor. Tillsätt salt, peppar, buljongtärningen och häll över vattnet. Täck med lock och låt koka i minst 1,5 timme.
- Efter 1,5 timme blanda ner de rensköljda kikärtorna och aprikoserna, rör om och koka på medelvärme i 30 minuter.
- Undertiden steker du zucchini skivorna i en separat stekpanna. Stek på bägge sidorna och lägg sedan över på en tallrik med hushållspapper på. detta så att överflödig olja sugs upp.
- När 30 minuter gått, lägg försiktigt över zucchiniskivorna i grytan och täck sedan med lock, låt småputtra i ytterligare 30 minuter.
- Lyft på locket och smaka av, om köttet är mört och färdigkokad så är det bara att servera, förslagsvis med ris.