Directions
Lahmacun- tunna köttfärspizzor som även heter lahm bi ajin och är väldigt populära runtom mellanöstern, vilket är förståligt då de är himmelskt goda & jag vågar påstå att min fyllning är en av de allra bästa!
Degen:
5,5 dl ljummet vatten
0.5 dl mjölk (rumstemp)
50 färsk jäst
4 msk rapsolja
Ca 18 dl vetemjöl special
4 tsk salt
2 tsk socker
Fyllning
800 gram nötfärs (eller lammfärs)
2 stora gul lök
3 vitlöksklyftor
4 sivri paprika eller dolma paprika, alt. 2 vanlig grön paprika
7 st tomater
4 dl finhackad persilja
2,5 msk paprikapuré
2 msk tomatpuré
1 dl rapsolja
1 tsk gurkmeja
2 tsk spiskummin
2 tsk paprika
1 tsk chiliflakes eller pulbiber
Salt
Gör så här:
1. Rör ut jästen med ljummet vatten, blanda sedan i mjölk & olja. Tillsätt övriga ingredienser till degen, knåda ordentligt, ca 15 min för hand/10 min i maskin. Tillsätt mer mjöl eller vatten vid behov, du vill få en smidig & lättarbetad deg. Täck med plastfolie & låt jäsa i 1h.
2. Ta fram en skål och lägg i nötfärsen.
3. Finhacka alla grönsaker eller kör i matberedaren men kör varje sorts grönsak separat och inte samtidigt. Efter att du lagt tomaterna i matberedaren låter du de rinna av i en sil en stund. Blanda sedan alla grönsaker med färsen.
4. Tillsätt kryddor, olja, tomatpuré & paprikapuré. Blanda ihop ordentligt. Täck med folie & låt fyllningen vila i 10 min.
5. Ta ut degen på ett mjölat bord & tryck ut ca 14 bollar, täck med en bakduk & låt vila i 10 min.
6. Värm ugnen till 225°, lägg bakpapper på en plåt.
7. Kavla ut en boll i taget väldigt tunt. Lyft över degen på plåten. Lägg över ca 2 msk av färsröran & platta ut det med undersidan av en sked. Snåla inte med fyllningen då den drar ihop sig i ugnen.
8. Grädda de på sista gallret nedifrån i ca 10 min. Lyft på pizzan med en stekspade för att se om den är färdiggräddad (den ska ha fått färg).
9. Servera omgående tillsammans med yoghurt, valfria grönsaker, örter & rulla ihop som en wrap eller servera som pizza.
Tips:Tittar ni på mitt allra första inlägg här ser ni att jag gjort lahmacun på tortillabröd & det blir väldigt gott det med om man inte orkar/vill göra egen deg. Använder faktiskt oftast tortillabröd för att det är så smidigt & gott