Ingredients
-
1 kg Kycklingfilé
-
1 burk (ca 700g) Omogna druvor
-
3-4 dl Haricot verts
-
1st Lök - gul
-
2 msk Tomatpuré
-
1 tsk Gurkmeja - krydda
-
1 st Grönsaksbuljongtärning
-
1 st Hönsbuljongtärning
-
0,5 tsk Chiliflakes
-
3 msk Rapsolja
-
Salt & peppar
-
2 liter Vattenkokande
Directions
Kycklinggryta med gröna bönor i tomatsås (”khorishti lobia sabz” är vanligt i det kurdiska köket, jag har i det här receptet även lagt till sura druvor som verkligen förhöjer smaken på den enkla grytan. Druvorna är omogna och säljs saltlake i de flesta orientaliska affärer. Var in orolig för att grytan ska bli för sur utan smaken balanseras med kycklingen och serveras med ris så det blir precis lagom.
Tips: på mitt instagramkonto finns detta recept sparat som en steg för steg videotutorial.
- Börja med att skiva löken och stek i rapsolja i en djup kastrull.
- När löken blivit glansig så tillsätter du gurkmejan och rör om. Lägg därefter i tomatpurén och blanda.
- Lägg i kycklingen och krydda med salt och peppar. Lägg i buljongtärningarna.
- Häll av hela burken med omogna druvor i ett durkslag.
- Häll i druvorna och haricot vertsen i grytan.
- Häll över vattnet och tillsätt chiliflakes.
- Sätt på locket och låt puttra på medelvärme i ca 1 h.
- Smaka av och tillsätt mer kryddor efter behov, eventuellt mer tomatpuré om grytan känns för tunn.