Ingredients
-
900 gram Kycklingben
-
2 st Lök - gul
-
1 klyfta Vitlök
-
1 tsk Gurkmeja - krydda
-
0,5 tsk Kanel - malen
-
0,5 dl Tomatpuré
-
0,5 msk Strösocker
-
2 dl Berberis bär
-
1 st Hönsbuljongtärning
-
0,5 gram Saffran
-
Salt & Peppar
-
Rapsolja
-
3 msk till saffran Vatten - kokt
-
0,5 liter till grytan Vatten - kokt
-
Kokt Ris - Basmati
Directions
”Zereshk polo ba morgh” är en persisk rätt där kyckling i tomatsås serveras till ris med syrliga berberis bär och saffran. Det här är en av mina favoriter från det persiska köket. I detta recept beskriver jag hur du gör kycklinggrytan, till det ska du servera kokt ris. Recept på hur du kokar riset hittar du genom att klicka här
Tips: På mitt Instagram konto finns detta recept som steg för steg video.
Gör så här:
- Lös upp saffranet i 3 msk hett vatten. Täck och låt stå och dra i minst 30 min.
- Dra bort skinnet från kycklingen. Hacka lök och pressa vitlök. Skölj rent berberis.
- Hetta upp olja i en djup panna, lägg i löken och stek glansig. Krydda med gurkmeja och stek gyllene.
- Lägg ner vitlöken och blanda. Lägg i kycklingen och stek i någon minut till de får färg på bägge sidorna.
- Tillsätt salt, peppar, kanel och halva saffransvattnet, rör om.
- Blanda ner tomatpurén, smula i buljongtärningen och häll i hett vatten. Rör om och lägg på ett lock, låt koka på medelvärme i 30 minuter.
- Efter 30 minuter tar du bort locket och låter grytan puttra i ytterligare 10 minuter.
- Ta fram en liten kastrull. häll i en skvätt olja och rör ner berberisen. Stek på medelvärme under omröring, blanda ner sockret.
- Sänk värmen och häll i 1 msk av saffransvattnet, rör om ordentligt och ta sedan bort från värmen så bären inte bränns.
- Häll upp ca 3 dl av det kokta riset i en skål, häll resten av saffransvattnet över och blanda ordentligt.
- Lägg upp vitt ris på en tallrik, toppa med saffransriset och berberisen. Servera till kycklinggrytan. Jag har även garnerat med pistagenötter.
One Comment Hide Comments
Tack så mycket!
Äntligen recept på svenska!
Det var jättegott. ❤️❤️❤️