Directions
Brinj ba bnkr – Kurdiskt ångkokt ris med friterad bröd på botten, det mest traditionella sättet vi lagar ris på. Riset blir fluffigt och gott och passar till alla recept där ris serveras.
Tips: på mitt Instagram konto finns detta recept sparat som en steg för steg videotutorial.
Ca 6 portioner.
4 dl basmatiris
Rapsolja
Salt
Vatten
1 libabröd
Förberedelser:
Skölj rent riset och blötlägg i minst 30 minuter.
Gör så här:
1. I en kastrull, koka upp rikligt med vatten & salt.
2. Häll av vattnet som riset varit blötlagd i, häll riset i kastrullen med det kokande vattnet.
3. Koka riset i ca 5 minuter. Riset ska vara mjuk men fortfarande ha en hård kärna i mitten. När den kokat klart så häll av riset i ett durkslag. Hetta upp olja i en liten kastrull, ha koll hela tiden.
4. Torka rent kastrullen och ställ tillbaka den på hällen. Häll olja i botten, separera libabrödet på mitten och lägg ner en halva i botten. Häll riset över brödet.
5. Forma en topp i mitten, gör lufthål med baksidan av hålsleven och ringla över den upphettade oljan. Lägg på ett lock klädd i en kökshandduk.
6. Låt stå på högsta värme i 1 minut, sänk sedan värmen till medel och låt riset ångas i 25-30 minuter.
7. När den är klar, lägg upp riset på ett serveringsfat och det friterade brödet bredvid. Servera med valfritt tillbehör