Directions
Kurdisk tapsi gryta med kyckling ”Tapsi mrishk” – tapsi är något av det godaste jag vet från det kurdiska köket, jag menar friterade grönsaker i tomatsås kan inte blir fel, här har ni min variant med kyckling som var gårdagens middag.
Receptet finns även på min youtube kanal, se nedan.
Ingredienser:
850 gram kycklingklubbor
4 potatis
2 gul lök
3 vitlöksklyftor
2 tomater
2 siviri paprika
1 aubergine
1 zucchini
1 röd paprika
1 gul paprika
1 dl hackad persilja
1 dl tomatpuré
1 hönsbuljongtärning
0,5 tsk sju kryddor mix
1 tsk gurkmeja till tomatsåsen
1 tsk paprika krydda till kycklingen
1 tsk paprika krydda till tomatsåsen
Salt & peppar
Rapsolja
Ca 0.8 – 1 liter vatten
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Dela klubborna i två delar. Skiva samtliga grönsaker, skala potatisen och skiva även de.
3. Krydda kycklingen med sju kryddor mix, paprika, salt och peppar. Ställ åt sidan.
4. Häll rikligt med olja i en stekpanna och stek samtliga skivade grönsaker och potatisen på bägge sidorna. Salta potatisen. Lägg sedan över på en tallrik med hushållspapper på, detta gör att överflödig olja ska rinna av. Ställ åt sidan.
5. I samma stekpanna, lägg i kycklingen och stek till delarna får stekyta på bägge sidorna. Ställ åt sidan.
6. I samma stekpanna, rör ner tomatpurén, stek lite snabbt, tillsätt persiljan och häll över vattnet. Smula i buljongtärningen, tillsätt kryddorna och salt. Låt puttra på medelvärme i 5 minuter.
7. Ta fram en ugnsform, varva potatis och stekta grönsakerna med kycklingen. Ordningen spelar ingen roll men jag föredrar att ha potatisen i botten. Häll över tomatsåsen i formen.
8. Täck med folie, placera mitt i ugnen i 45 minuter. Ta bort folien och låt stå i ytterligare 30 minuter. Ta ut och servera gärna med ris och sallad.