Directions
Baklava – populär bakverk i hela mellanöstern och här har ni min kurdiska variant på en enkel baklava i långpanna med valnötter, kanel och kardemumma. I sockerlagen har jag citronsaft, rosenvatten och lite mindre socker så att kakan inte ska bli för söt.
Recept:
500 gram Filodeg
400 gram Valnötter
2,5 tsk Kanel – malen
1,5 tsk Kardemumma
350 gram Smör
Sockerlag
3 dl Strösocker
2 dl Vatten
1 msk färskpressad Citronsaft
1 msk Rosenvatten
Gör så här:
- Börja med att koka upp scokerlagen. Lägg alla ingredienser i en kastrull förutom rosenvattnet. Koka upp under omrörning, sänk värmen och låt små puttra långsamt i 5 min. Stäng av värmen och häll i rosenvatten, låt svalna helt i rumstemperatur.
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Smält smöret och låt svalna.Finhacka nötterna (eller kör snabbt i en matberedare) och blanda med kanel och kardemumma.
- Öppna upp filodegen och rulla ut varsamt. Täck gärna över filodegen så den inte torkas ut.
- Ta fram en långpanna och lägg på bakplåtspapper. Ta fram en ark i taget, pensla med smör, fortsätt tills du har 5 ark filodeg på varandra, alla penslade med smör. Lägg över hälften av valnötsfyllningen och platta ut jämnt över hela degen. Täck med ytterligare 5 ark filodeg, pensla varje filodeg med smör. Lägg på resterande nötter. Täck med ytterligare 7 ark filodeg som du penslar med smör.
- Skär ut rutor med en vass kniv. Ställ mitt i ugnen till de blir gyllene, det tar ca 20-30 minuter.
- Ta ut från ugnen och häll den kalla sockerlagen över baklavan. Strö över finhackade valnötter.
- Låt baklavan svalna i rumstemperatur. Täck sedan och låt baklavan suga åt sig sockerlagen i minst 1 timme men ju längre desto godare, gärna 6 timmar. Servera med chai.