Directions
Kolicha ba kolaka – Kolicha är ett kurdiskt frukostbröd som steks/friteras i olja och äts med yoghurt. I vissa kurdiska regioner kallas den även nawsaji eller zrobi (kärt barn har många namn). I detta recept har jag haft i riven zucchini (kolaka) och nigellafrön. Mitt recept på denna variant blir magiskt saftigt och gott, det äts ihop med yoghurt och chai.
RECEPT
ca 6-8 st
7,5 dl vetemjöl
2,25 dl varmt vatten
0,5 dl mjölk (rumstemp)
1 msk torrjäst
1 tsk salt
2 msk rapsolja
2 msk nigellafrön
1 zucchini
Rapsolja till fritering
Gör så här:
1. Ta fram en bunke och häll i jäst, salt och varmt vatten. Rör om en stund till allt lösts upp och blandats ordentligt.
2. Grovriv zucchinin och krama ur vätskan ordentligt.
3. Häll mjölet och zucchinin i bunken och blanda ordentligt. Blanda i nigellafrön, rapsolja och mjölken. Knåda degen ordentligt till den känns smidig men den ska ändå vara kladdig. Ca 5 min maskin och 7 min för hand.
4. Täck bunken med plastfolie och låt degen jäsa i 1 timme.
5. Därefter lägger du över degen på ett mjölat bord och formar 6-8 bollar. Platta sedan ut en boll i taget med fingrarna (använd ej kavel), de ska vara tunna ca 5mm ej tjockare.
6. När du gjort så med alla är det dags att fritera, häll rikligt med rapsolja i en stekpanna, sätt på hög värme och fritera ett bröd i taget i ca 30 sek på varje sida. Servera med yoghurt!