Ingredients
-
ca 3.5 kg Pumpa
-
2 dl Strösocker
-
115 gram SmörEller margarin
-
ca 0.25 liter Vatten - kokt
Directions
Kolaka u ron – direkt översättning från Kurdiska på detta blir pumpa och smör, det är precis vad det här är. Pumpa med smör och socker som kokas till puré/mos. En söt rätt som serveras med bröd. Vill man ha den matigare kan man även blanda ner kokta kikärtshalvor eller hackade valnötter. Perfekt till brunchen eller som en lättare lunch. Vill man ha den mindre söt så minska bara mängden socker.
Gör så här:
1. Skala och dela pumpen i bitar.
2. Smält 100 gram smör i en djup panna, lägg i pumpan och rör om.
3. Häll i strösocker och vatten, lägg på ett lock och låt koka i 5 minuter.
4. Ta bort locket och låt koka till vätskan nästan reducerats helt (ca 10 min).
5. Mosa pumpan ordentligt. Lägg i resten av smöret och låt stekas till all vätska är borta och pumpan brynts.
6. Servera med bröd.