Directions
Kalāneh – Kurdiskt tunnbrödspirog fylld med salladslök. Det här är min underbara mammas recept och det skiljer sig från mer eller mindre alla andra recept ni kan hitta där ute. Mammas Kalāneh är berömda för de är helt enkelt extra goda. Receptet är gjord på salladslök men du kan även ha i gräslök, färsk vitlök eller annan lök som du själv tycker om. Även andra örter och ost är gott att ha i, hursom här kommer receptet med salladslök:
Ingredienser:
Ca 25 st Kalāneh
2,5 kg vetemjöl
50 gram milda
Ca 1,7 liter ljummet vatten (börja med 1,5 och tillsätt resten vid behov)
2,5 msk strösocker
1 pkt torrjäst
1 msk salt
0,5 dl rapsolja
8-10 liter hackad salladslök
Gör så här:
1. Skölj rent salladslöken. Torka så det inte finns vatten kvar, hacka i mindre bitar.
2. Blanda ihop milda och strösocker.
3. Blanda ihop mjöl, salt, jäst,vatten.
4. Knåda ihop degen ordentligt med mildan för hand i ca 15 min till den är mjuk & smidig, den ska inte kännas kompakt utan mer luftig. Tillsätt oljan och knåda för hand i ytterligare ca 5 min, ”blöt” dina händer med olja emellanåt.
5. Täck över med plast och en bakduk, låt jäsa i ca 1h i rumstemp.
6. Värm upp ugnen på max.
7. Ta upp degen på mjölat bord och rulla till bollar, ha övertäckta med bakduk medan du bakar.
8. Ta en liten del av löken och salta. Detta göra i omgångar för att löken inte ska bli blöt av salten då den gör så att löken svettas.
9. Kavla ut en boll i taget tunt och avlångt, ca 25cm. Lägg på löken på en sida av degen och vik sedan i mitten. Nyp ihop kanterna lite lätt och platta försiktigt ihop Kalānehn.
10. Lägg bakplåtspapper på ugnsgaller. Lägg Kalānehn över på gallret, låt bakas mitt i ugnen till den blir gyllene.
11. Ta ut och smörj med smör eller margarin så att den blir härligt mjuk. Servera omgående. Doppas med fördel i honung, dadelsirap eller strösocker.