Ingredients
-
4 dl Ris - Grötris
-
250 gram Nötfärs
-
1 liten Zucchini
-
3 klyftor Vitlök
-
1 st Lök - gul
-
1 dl Tomatpuré
-
25 gram Dill - färsk
-
25 gram Persilja - färsk
-
25 gram Koriander - färsk
-
1 medelstark Chili - färsk
-
1 tsk Gurkmeja - krydda
-
2 tsk Paprika - krydda
-
0,5 tsk Spiskummin - malen
-
1,5 tsk Svartpeppar
-
0,5 tsk Chiliflakes
-
3 tsk Vegeta allkrydda
-
Salt
-
Rapsolja
-
3,5 dl Vatten
Directions
????? ??? ??? – Grönsaksdolmar på tomat, paprika och lök fylld med ris, nötfärs och örter. I vanliga fall kokar man dolma i en kastrull på spisen men denna gång har jag lagat dessa i ugnen, det blir fantastiskt gott och är ett roligare sätt att servera på. Som vanligt är dolma god att äta med tunnbröd och tsatsiki eller yoghurt.
Tips: På mitt Instagram konto finns detta recept sparat som en steg för steg videotutorial.
Gör så här:
- Börja med att skala löken, skär sedan ett snitt ändå in till mitten. Koka upp vatten med salt, lägg försiktigt i löken och låt de sjuda några minuter. När de har mjuknat tar du upp dem och låter dem svalna.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Gröp ur tomaterna (hacka och spara inkråmet), gör ett snitt i paprikan, inte hela vägen utan låt locket vara kvar och ta sedan ut kärnorna. Grovriv zucchini, hacka lök, vitlök och chili. Finhacka örterna.
- Häll rikligt med olja i en liten kastrull, blanda ner löken och stek glansig. Rör ner gurkmeja och stek gyllene. Rör ner vitlök, chili och zucchini. Tillsätt alla kryddor och stek ihop till de mjuknat.
- Rör ner tomatpurén och blanda ordentligt. Rör ner örterna och låt stekas ihop under omröring i någon minut. Låt fyllningen svalna.
- Skölj rent riset, lägg det i en skål och blanda ner nötfärsen. Blanda ihop ordentligt. Lägg i inkråmet från tomaterna och den stekta fyllningen. rör om ordentligt. Tillsätt salt och ringla över olja. Ställ åt sidan.
- Lossa försiktigt bladen på löken, fyll nu bladen och resten av grönsakerna med risfyllningen, ca 1 msk i varje, ställ i en ugnsform.
- Häll över kallt vatten, ringla över olja och täck med ugnsfolie. Ställ mitt i ugnen i 1,5 h.
- Efter 1,5 h så tar du bort folien och ställer tillbaka i ugnen i ytterligare 30-40 minuter. Därefter är den redo att serveras, garnera med persilja (valfritt).