Background Image
  • Home
  • Gryta
  • Gheimeh bademjan – persisk köttgryta
0 0
Gheimeh bademjan – persisk köttgryta

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Gheimeh bademjan – persisk köttgryta

  • Serves 4
  • Easy

Directions

Share

Gheimeh bademjan – persisk köttgryta med kikärtshalvor, potatis och aubergine. Oftast lagas denna gryta på lammgrytbitar (finns recept på det längre ner i flödet) men denna variant som även är vanlig i många kurdiska hem går snabbare att laga då man använder nötfärs istället. Den både doftar och smakar ljuvligt och de friterade tillbehören är verkligen pricken över iet.

Receptet kommer här:
500 gram nötfärs
2 dl kikärtshalvor (lappa,lappeh,chana dal)
1 aubergine
3-4 potatis
1 gul lök
1 liten vitlöksklyfta
1,5 dl tomatpuré
1 grönsaksbuljongtärning
1 tsk kanel
0,5 tsk spiskummin
2 torkade lime
1 tsk gurkmeja
Salt & peppar
Rapsolja
Ca 1 liter vatten

1. Blötlägg kikärtshalvorna i minst 1 timme. Detta moment kan hoppas över men de kokar snabbare genom att blötläggas innan.
2. Hacka löken. Skär aubergine och potatis i tärningar.
3. Hetta upp olja i en kastrull, lägg i löken och stek glansig. Krydda med gurkmejan och stek till löken fått färg, tillsätt vitlöken.
4. Lägg i nötfärsen och stek till den smular sig. Smula i buljongtärningen, tillsätt salt & peppar. Lägg i tomatpurén och blanda väl, gör små hål i limen och lägg ner de i kastrullen.
5. Rör ner de avrunna kikärtshalvorna och tillsätt kanel och spiskummin, blanda ihop fint.
6. Tillsätt kokande vatten. Blanda och lägg på ett lock. Låt koka i ca 40 min på medelvärme.
7. När det är 10 minuter kvar till grytan är färdig så friterar/stekar du auberginen och potatisen i en separat kastrull till de är gyllene. Ställ åt sidan.
8. När grytan och tillbehören är färdiga är det dags att hälla upp. Börja med att hälla grytan i en skål och avsluta med att toppa med aubergine och potatis. Servera till ris och njut!

persisk köttgryta

FoodByLaven

Dolma
previous
Dolma bahar – Kurdiska vinbladsdolmar med örter och yoghurt
next
Pitabrödspirog
Dolma
previous
Dolma bahar – Kurdiska vinbladsdolmar med örter och yoghurt
next
Pitabrödspirog

One Comment Hide Comments

Add Your Comment

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna webbplats accepterar du vår användning av cookies. 

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here