Directions
Gheimeh bademjan – persisk köttgryta med kikärtshalvor, potatis och aubergine. Oftast lagas denna gryta på lammgrytbitar (finns recept på det längre ner i flödet) men denna variant som även är vanlig i många kurdiska hem går snabbare att laga då man använder nötfärs istället. Den både doftar och smakar ljuvligt och de friterade tillbehören är verkligen pricken över iet.
Receptet kommer här:
500 gram nötfärs
2 dl kikärtshalvor (lappa,lappeh,chana dal)
1 aubergine
3-4 potatis
1 gul lök
1 liten vitlöksklyfta
1,5 dl tomatpuré
1 grönsaksbuljongtärning
1 tsk kanel
0,5 tsk spiskummin
2 torkade lime
1 tsk gurkmeja
Salt & peppar
Rapsolja
Ca 1 liter vatten
1. Blötlägg kikärtshalvorna i minst 1 timme. Detta moment kan hoppas över men de kokar snabbare genom att blötläggas innan.
2. Hacka löken. Skär aubergine och potatis i tärningar.
3. Hetta upp olja i en kastrull, lägg i löken och stek glansig. Krydda med gurkmejan och stek till löken fått färg, tillsätt vitlöken.
4. Lägg i nötfärsen och stek till den smular sig. Smula i buljongtärningen, tillsätt salt & peppar. Lägg i tomatpurén och blanda väl, gör små hål i limen och lägg ner de i kastrullen.
5. Rör ner de avrunna kikärtshalvorna och tillsätt kanel och spiskummin, blanda ihop fint.
6. Tillsätt kokande vatten. Blanda och lägg på ett lock. Låt koka i ca 40 min på medelvärme.
7. När det är 10 minuter kvar till grytan är färdig så friterar/stekar du auberginen och potatisen i en separat kastrull till de är gyllene. Ställ åt sidan.
8. När grytan och tillbehören är färdiga är det dags att hälla upp. Börja med att hälla grytan i en skål och avsluta med att toppa med aubergine och potatis. Servera till ris och njut!
One Comment Hide Comments
Låter riktigt gott. Ska laga med sojafärs.