Directions
”Gezerplaw ba qima” – Något av det bästa jag vet från det kurdiska köket är alla goda rispilaffer och här har ni vårt ”Morotsris med nötfärs”. Tyvärr är det också något av det svåraste att fota tycker jag och bilderna gör aldrig maten rättvisa. MEN maten är väldigt god och morötterna gör den saftig. Servera med sallad och tsatsiki så får du en härlig måltid.
Tips: på mitt Instagram konto finns detta recept sparat som en steg för steg videotutorial.
Ingredienser:
500 gram nötfärs
5 dl basmati ris
1 lök
4 morötter
0.5 gram saffran
1 grönsaksbuljongtärning
1 tsk gurkmeja
1 tsk kanel
2 tsk spiskummin
Salt & peppar
Rapsolja
Vatten
Gör så här:
- Skölj rent riset, låt gärna stå i blöt i minst 30 min.
- Hacka löken, skala och riv morötterna.
- I en stekpanna, häll i olja, lägg i löken och stek glansig. Tillsätt gurkmeja och stek gyllene.
- Lägg i färsen, stek till den smular sig, smula i buljongtärningen. När köttet fått färg rör du ner samtliga kryddor.
- Rör ner de rivna morötterna, stek till de mjuknar. Låt stå på medelvärme till du kokar upp riset.
- Koka upp rikligt med vatten i en kastrull, tillsätt salt.
- Häll i det rensköljda riset och låt koka ca 5-7 min. Riset ska vara mjukt men ha en hård kärna ”al dente”
- Häll av riset i ett durkslag. Torka rent kastrullen. Häll olja i botten, lägg på ett lager med hälften av riset, häll över färsblandningen och avsluta med ett till lager av riset.
- Rör så du formar en topp i mitten, gör lufthål med undersidan av hålsleven, ringla över lite olja och täck med ett lock klädd i kökshandduk. Låt stå på högsta värme i 1 min och sänk sedan till medelvärme i 40 min. Servera!