Ingredients
-
500 gram Filodeg
-
400 gram Valnötter
-
2,5 tsk Kanel - malen
-
1,5 tsk Kardemumma
-
350 gram Smör
-
Sirap
-
3 dl Strösocker
-
2 dl Vatten
-
1 msk färskpressad Citronsaft
-
1 msk Rosenvatten
Directions
Härligt frasiga valnötsbaklava med kanel och kardemumma. Sirapen är smaksatt med rosenvatten, det går bra att byta ut den mot apelsinblom istället. Det här är ett enkelt recept som passar till festligare dagar eller den vanliga fikastunden. Hos oss står baklava alltid på fikabordet vid högtider. Till detta recept använder jag en muffinsplåt men det går även att göra knyten på en långpanna, smörj bara in plåten med smör först. Receptet räcker till 2 muffinsplåtar.
Tips: På mitt Instagram konto finns detta recept sparat som en steg för steg videotutorial.
Gör så här:
- Börja med att koka upp sirapen. Lägg alla ingredienser i en kastrull förutom rosenvattnet. Koka upp under omrörning, sänk värmen och låt små putta långsamt i 5 min. Stäng av värmen och häll i rosenvatten, låt svalna helt i rumstemperatur.
- Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt svalna.
- Finhacka nötterna (eller kör snabbt i en matberedare) och blanda med kanel och kardemumma.
- Öppna upp filodegen och rulla ut varsamt, klipp ut fyrkanter (ca 10×10). Täck gärna över filodegen så den inte torkas ut.
- Ta fram en degbit i taget, pensla med smör, fortsätt tills du har 7 bitar filodeg på varandra, alla penslade med smör.
- Tryck försiktigt ner degen i muffinsformen, fyll med 1,5 msk valnötter och vik sedan ihop den till ett knyte. Upprepa till plåten är fylld.
- Ställ mitt i ugnen till de blir gyllene, det tar ca 10 minuter men kan variera beroende på ugn.
- Ta ut från ugnen och häll den kalla sirapen över knytena. Strö över finhackade valnötter.
- Låt baklavan svalna i rumstemperatur. Täck sedan och låt baklavan suga åt sig sirapen i minst 1 timme men ju längre desto godare, gärna 6 timmar. Servera med glass eller chai.
De som blir kvar bör förvaras i kylen, låt stå i rumstemperatur en liten stund innan servering. Du kan även frysa in de och tina sedan upp i rumstemperatur. De håller i frysen upp till 3 månader.
På bilderna har jag även garnerat med torkade rosenblad.