Directions
Nokplaw ba qima – Ris med kikärtor, nötfärs, gröna bönor och paprika. En fantastisk rispilaff från det kurdiska köket som både doftar och smakar väldigt gott. Hos oss är pilaffer omtyckta av hela familjen och den här är extra mycket uppskattad av sonen. Receptet kommer här:
Ingredienser
6 dl Ris – Basmati
500 gram Nötfärs
800 gram kikärtor (konserv)
4 dl Gröna bönor – Haricot verts
1 röd paprika
1 st Lök – gul
2 vitlöksklyftor
1 dl Tomatpuré
1 tsk Gurkmeja
1 tsk paprikakrydda
1 tsk Kanel
1,5 tsk Spiskummin
1 st Grönsaksbuljongtärning
1-2 krm Chiliflakes
1 dl Vatten – kokt
Salt & Peppar
Rapsolja
Vatten
Gör så här:
1. Skölj rent riset och blötlägg i minst 30 min.
2. Finhacka löken, skär paprika och gröna bönor i mindre bitar.
3. Värm en djup stekpanna, häll i olja, lägg i löken och stek glansig, krydda med gurkmejan.
4. Lägg i nötfärsen och stek till den smular sig. Lägg i kikärtor, paprika och bönor. Låt stekas i 1 minut.
5. Smula i buljongen, tillsätt tomatpuré och kryddor. Låt stekas ihop i någon minut, tillsätt 1 dl vatten. Blanda ordentligt och låt stå på mellanvärme.
6.Koka upp rikligt med vatten, tillsätt salt.
7. Häll ut vattnet från det blötlagda riset och lägg riset i det kokande vattnet.
8. Låt riset koka i 3-5 minuter tills den är mjuk men inte för mjuk, ”al dente”.
9. Häll av riset i ett durkslag.
10. Skölj kastrullen och torka rent, häll rapsolja i botten av kastrullen.
11. Nu börjar du varva riset med nötfärsblandningen i kastrullen. Börja med ett lager ris och därefter ett lager nötfärsblandning
12. När allt har varvats i kastrullen, ringlar du över lite olja.
13. Forma riset genom att göra som en topp i mitten och gör sedan lufthål i riset med undersidan av hålsleven.
14. Sätt på ett lock (klädd i en kökshandduk) på kastrullen.
15. Låt stå på medelvärme i ca 30 min så rätten ångkokas. Servera och njut!