Directions
Khorisht kolaka – Ikväll äter vi en kryddig Kurdisk zucchinigryta med potatis och kikärtshalvor som är helt vegansk. Väldigt god och har bra med hetta. Jag har inte skrivit ner mängden chiliflakes i receptet men ju starkare desto godare.
2 gul lök
3 dl kikärtshalvor
1 zucchini
4-5 potatisar
1 grönsaksbuljongtärning
0.5 tsk gurkmeja
1 tsk sju kryddor (kryddmix)
Chiliflakes
Salt & peppar
Rapsolja
1-1.5 liter vatten
Gör så här:
1. Skölj och blötlägg kikärtshalvorna. Detta moment kan hoppas över beroende på kvalitén på ärtorna men oftast går det snabbare att koka om man blötlagt de innan. Med vissa märken behövs det inte.
3. Skala och strimla löken, skiva zucchinin, skala potatis och skär i bitar.
4. Häll olja i en kastrull, lägg i löken och stek glansig. Tillsätt gurkmeja och sju kryddor. Lägg ner zucchinin och stek ihop någon minut.
5. Rör försiktigt ner kikärtshalvorna och potatisen. Tillsätt salt, peppar och chiliflakes, rör om.
6. Smula i buljongtärningen och tillsätt vatten. Låt koka på medelvärme i 45 min. Servera med ris.