Directions
Shakshuka med kikärtor och aubergine – vid det här laget vet ni att söndagar är brunch dagar hos oss och idag står den här på bordet. Shakshuka är en klassiker jag aldrig tröttnar på men jag älskar att tvista till den, här har ni en matigare variant. Serveras med bröd.
Recept:
3-5 ägg
1 Aubergine
1 Lök
2 vitlöksklyftor
1 burk Kikärtor (konserv. 400 gram)
1 burk krossade tomater
1 st sivri paprika (eller en grön)
Ca 10 småtomater
1 msk Tomatpuré
0,5 tsk Gurkmeja
1,5 tsk Paprika krydda
0,5 tsk Spiskummin
Salt & peppar
Chiliflakes
Persilja till garnering
Rapsolja
Gör så här:
1. Strimla löken, hacka vitlök, skiva aubergine och paprikan.
2. Stek aubergine i rapsolja till de fått färg på bägge sidorna och mjuknat, ställ åt sidan.
3. I en stekpanna, stek löken glansig, tillsätt gurkmeja och rör om. Ha i vitlök, tomater, hälften av paprikan, de avrunna kikärtorna och stek ihop någon minut.
4. Tillsätt tomatpuré och krossade tomater, tillsätt alla kryddor. Låt puttra under lock i 5 min.
5. Lägg försiktigt ner auberginerna, gör små hål i röran och kläck äggen i hålen. Strö över resten av den skivade paprikan. Låt puttra till äggen har pocherats, du kan ha på ett lock för att det ska gå snabbare.
6. När shakshukan är klar garnerar du med färsk persilja och lite mer chiliflakes (valfritt) .