Ingredients
-
5 dl Ris - Grötris
-
500 gram Nötfärs
-
500 gram Lammgrytbitar
-
300 gram Vindruvsblad
-
3 dl Tomatpuré
-
50 gram Persilja - färsk
-
2.5 dl Persilja - torkad
-
2 dl Koriander - torkad
-
0.5 dl Basilika - torkad
-
2 msk Dill - torkad
-
3 msk Dragon - torkad
-
2 klyftor Vitlök
-
1 + extra till botten av kastrullen Lök - gul
-
1 st Citron
-
1 medelstark Chili - färsk
-
2 st Aubergine
-
3 st Tomat
-
1 st Zucchini
-
4 st Paprika - dolmaEller vanliga gröna
-
1 tsk Gurkmeja - krydda
-
Salt & Peppar
-
1.5 tsk Sju kryddor (kryddmix)
-
1 tsk Chiliflakes
-
1 st Köttbuljongtärning
-
2 st Grönsaksbuljongtärning
-
Rapsolja
-
ca 0.5 liter Vatten - kokt
Directions
Kurdisk dolma – grönsaker och vindruvsblad fyllda med ris och nötfärs. Dolma är en av de rätter som har mycket ingredienser, är lite pilligt och tar ganska lång tid men det är helt klart värt det! Detta recept räcker till ca 8 personer.
Tips: på mitt instagramkonto finns detta recept sparat som en steg för steg videotutorial.
Gör så här:
1. Hacka en tomat och en aubergin och ställ åt sidan.
2. Gröp ut grönsakerna som du ska fylla, börja med att dela zucchini och auberginen på mitten. Gröp sedan ut paprika, en aubergin, två tomater och zucchinin. Spara ”locket” till paprikan och tomaterna. Ställ åt sidan.
3. Hacka inkråmen och ställ sedan åt sidan.
4. Hacka den färska persiljan och ställ även den åt sidan.
5. Hacka lök och vitlök. Häll olja i en djup panna och stek löken glansig. Krydda med gurkmeja och stek gyllene
6. Lägg i färsen och stek till den smular sig. Tillsätt salt och hälften av 7 kryddor. När köttet är klart, ställ åt sidan.
7. Ta fram en ny kastrull, häll i rikligt med olja. Lägg i alla grönsaker och örter till fyllningen. Rör om och blanda sedan i tomatpurén. Tillsätt salt och rör om. När grönsakerna är mjuka är fyllningen klar.
8. Ställ fyllningen åt sidan och ta fram en ny stekpanna och häll i olja.
9. Stek lammköttet snabbt så det får färg, salta. Vänd sen på köttet, stäng av värmen och låt köttet stå kvar i stekpannan.
10. Blanda allt till fyllningen i en stor skål; grötriset, färsen och grönsaksblandningen.
11. Pressa i saften från citronen, tillsätt alla kryddor.
12. Ta fram en djup och rymlig kastrull, lägg skivad lök i botten och lägg sedan över lammköttet.
13. Börja nu fylla bladen, lägg i ca 1 msk i varje blad, vik ihop bladet till fyrkanter. Lägg de fyllda bladen i kastrullen på lammköttet.
14. När du är klar med bladen så fyller du grönsakerna nästan hela vägen upp. Lägg zucchini ”i varandra”, gör samma sak med auberginen. Lägg på ”locket” på paprikan och tomaterna. Placera de i kastrullen på bladen.
16. Häll det kokande vattnet i samma kastrull som du stekte grönsakerna i. Lägg i buljongerna och koka till det lösts upp.
17. Häll det kokande vattnet i den stora kastrullen över alla grönsaker och blad.
18. Lägg en värmetålig tallrik upp och nervänd över grönsakerna och lägg sedan på kastrullens lock. Ha på hög värme till de kokas upp.
19. När det kokat upp tar du bort tallriken och sänker till medelvärme i ca 1,5h. Nästan all vätska ska ja reducerats. Om du är osäker på om dolman är klar kan du smaka på en bladdolma för att vara säker.
20. När det kokat klart lägger du upp all dolma på ett fat. Servera med bröd och tsatziki.