Ingredients
-
Deg
-
50 gram Jäst - för söta degar
-
150 gram Smör
-
1 gram Saffran
-
2,5 dl Strösocker
-
5 dl Mjölk
-
250 gram Kvarg (10%)
-
0,5 tsk Salt
-
1 st Ägg
-
2 dl Russin
-
16 dl Vetemjöl special
-
Pensling
-
1 st Ägg
-
Scokerlag
-
1 dl Strösocker
-
1 dl Vatten
Directions
Lussebullar – Väldigt fluffiga och goda med russin i. Skulle du nu mot all förmodan inte vilja ha russin i degen kan du enkelt utesluta de. Avsluta med att pensla med sockerlag så håller de sig saftiga längre. Receptet ger ca 25-30 bullar.
Gör så här:
1. Smula ner jästen i en skål. Stöt saffranet med lite av sockret i en mortel.
3. Värm mjölken fingervarmt på spisen. Blanda i saffranet. Häll över jästen och lös upp.
5. Häll av vattnet från russinen.
6. Tillsätt socker, kvarg, salt och ägg i skålen. Blanda i vetemjöl, russin och smör. Knåda degen i ca 15 minuter för hand eller 10 min i maskin. Täck med plastfolie och låt jäsa 1 timme.
7. Koka ihop strösocker och vatten till sockerlagen, se till att sockret löst sig helt och låt svalna.
8. Sätt ugnen på 225˚C.
9. Ta upp degen på mjölat bord. Baka ut degen till lussekatter eller kavla ut degen, skär remsor med en pizzaskärare och rulla dem inåt mitten, vänd och rulla åt andra hållet för finare bullar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i 40 minuter.
10. Pensla med uppvispat ägg och tryck i fler russin om det önskas.
11. Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter. Ta ut och pensla med sockerlagen. Låt svalna på galler övertäckt med bakduk. De du inte ska äta rekommenderar jag att du fryser in så fort de svalnat.