Directions
Arancini – frasiga friterade bollar gjorda på risotto. De passar utmärkt som förrätt eller snacks. Perfekta att laga om du har risottorester och helt ärligt, mycket godare på rester. Här får ni mitt grundrecept på risotto men du kan smaksätta den med vad du själv önskar. När jag vill göra arancini brukar jag smaksätta med tryffel eller chili men som sagt, du bestämmer själv! Och skulle du nu inte orka göra egen risotto men är sugen på arancini kan du köpa färdig risotto i affären,
Risotto:
2 schalottenlökar finhackade
1 dl olivolja
2 msk smör
3 dl Arborioris
2 dl torrt vitt vin (går att utesluta)
2 kycklingbuljongtärningar
1 liter vatten
2 dl parmesanost finriven
Salt & peppar
Panering
1 dl vetemjöl
2 ägg (vispade)
3 dl panko
1 mozarella
Flingsalt
Rapsolja
Gör så här:
1. Späd buljongtärningarna med vatten och värm upp i en kastrull.
2. I en annan tjockbottnad kastrull, fräs löken mjuk i olivolja på låg värme utan att den får färg.
3. Tillsätt riset, höj värmen och låt fräsa i ytterligare någon minut till dess riset blandat sig väl med löken och känns torrt.
4. Häll i vinet och låt koka tills det ångat bort. Rör om hela tiden.
5. Tillsätt den varma buljongen lite i taget. Börja med 4 dl, ta sedan 1 dl i taget efter hand som riset suger åt sig buljongen.Rör om ofta och sänk värmen. Risotton ska bli lös, med en hård kärna i riset som ger lite tuggmotstånd. Det tar ca 18–20 minuter.
6. Ta bort kastrullen från värmen, blanda ner smöret och parmesanost. Smaksätt med salt och peppar. Låt svalna helt, gärna över natten i kylskåpet.
7. Ta fram den kalla risotton. Dela mozarellan i mindre bitar.
8. Rulla risotton till bollar. Gör ett hål med fingret och lägg i en bit mozarella. Rulla först i mjöl, sedan ägg och sist panko.
9. Hetta upp olja, fritera bollarna i omgångar tills de får fin färg. Låt rinna av på papper, toppa med flingsalt och ät direkt.