Ingredients
-
ca 1 kg Oxsvans
-
2 st Lök - gul
-
3 klyftor Vitlök
-
2 st Morot
-
3 st Potatis
-
1 burk (400 gram) Kikärtor - konserv
-
2 st Lagerblad
-
2 st Grönsaksbuljongtärning
-
1 tsk Gurkmeja - krydda
-
Salt & Peppar
-
Enligt egen smak Chiliflakes
-
Rapsolja
-
2 - 2.5 liter Vatten - kokt
-
Persilja - färsk
Directions
”Shorbaw klk ga” Oxsvanssoppa på kurdiskt vis är en smakrik rätt som blir godare ju längre köttet får koka. Det blir med andra ord ett recept som kanske tar lite tid att göra, men som är väl värd att vänta på.
Gör så här:
1. Strimla löken. Skala morot och potatis, skär i valfri storlek.
2. Hetta upp olja i en kastrull, lägg i löken och stek glansig. Tillsätt gurkmeja och stek gyllene.
3. Lägg i vitlöksklyftorna, rör om och lägg i köttet, bryn på bägge sidorna.
4. Tillsätt salt, peppar, chiliflakes, lagerblad och buljongtärningarna. Häll över hett vatten och låt koka på medelvärme i 3,5 timmar.
5. Ta ut köttet, skär bort ben och brosk så köttet blir till strimlor eller i mindre bitar.
6. Lägg tillbaka köttet i soppan, blanda även ner morot och potatis. Låt koka i ytterligare 30 minuter.
7. Skölj rent kikärtorna och blanda ner i soppan, låt puttra på svag värme i ytterligare 30 minuter.
8. Innan servering kan du toppa med hackad persilja (valfritt).