Ingredients
-
500 gram Nötfärs
-
4 st Aubergine
-
1 st Lök - gul
-
2 klyftor Vitlök
-
1 dl hackad Persilja - färsk
-
1 st Grönsaksbuljongtärning
-
2 msk Paprikapuré
-
3 msk Tomatpuré
-
1 tsk Gurkmeja - krydda
-
1 tsk Paprika - krydda
-
0,5 tsk Svartpeppar
-
Salt
-
Rapsolja
-
1 dl Vatten - kokt
-
2-3 st Plommontomater
-
Tomatsåsen
-
0.5 dl Tomatpuré
-
0.5 liter Vatten - kokt
-
Salt
Directions
Karni yarik – Köttfärsfyllda auberginer i tomatsås, de påminner om sheikh mahshi men skiljer sig lite. Just auberginer fyllda med köttfärs är väldigt populärt i mellanöstern och har du ätit det någon gång så förstår du varför. På bilderna har jag fyllt 3 auberginer men receptet räcker till 4 medelstora auberginer.
Tips: På mitt Instagram- samt youtube konto finns detta recept sparat som en steg för steg videotutorial. Se nedan för att titta på klippet.
Gör så här:
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Hacka lök, vitlök, sivri paprika och persilja.
- Skiva tomaterna och skala auberginerna randiga.
- Häll olja i en panna och fritera auberginerna så de får färg på alla sidorna. När de fått färg på alla sidor, sänk värmen och låt de stekas till de mjuknat.
- Under tiden börjar du med fyllningen. Häll olja i en stekpanna, lägg i löken och stek glansig. Tillsätt alla kryddor och stek gyllene.
- Lägg i färsen och stek till den smular sig. Blanda ner vitlök och persilja. Smula i buljongtärningen och rör om ordentligt.
- Rör ner paprika- och tomatpuré, tillsätt vatten och salt, rör om ordentligt och låt stekas på medelvärme.
- Placera de friterade auberginerna i en ugnsform. Gör ett snitt i mitten av auberginerna med en kniv och separera försiktigt med två skedar. Fylla auberginerna med köttfärsen. Toppa med sivri paprikan och de skivade tomaterna. Ställ åt sidan.
- I samma stekpanna som du använde till köttfärsen gör du nu tomatsåsen. Blanda tomatpuré, vatten och salt och koka upp, när purén lösts upp är den färdig.
- Häll tomatsåsen i formen med de fyllda auberginerna. Ställ mitt i ugnen i 20 minuter. Ta ut och servera förslagsvis med ris.