Directions
Kurdisk trshiati spi – Trshiat betyder inlagda grönsaker och spi betyder vit. Den heter så för att lagen är ofärgad. Den här är min ultimata favorit och den vi alltid hade hemma som barn. Mamma gjorde mängder som räckte i ett helt år. Längre ner i receptet tipsar jag även om hur du kan justera receptet och få en gul trshiat.
Recept:
1 kg vitkål
1kg morötter
500gram blomkål
10 själkselleri med blad
8-10 vitlöksklyftor
6-7 piri piri chili
12 – 14 smågurkor ”Västerås gurka”
3-4 dl hackad bladpersilja
Ca 2 liter vatten
Ca 1 liter ättika 12% (halva mängden vatten)
5 – 7 msk salt
Koka upp vattnet och låt sedan svalna helt. Hacka vitkål och morötter i valfri storlek. Lägg över i en skål, salta och låt stå i ca 30min. Detta gör att grönsakerna mjuknar snabbare. Hacka blomkål, selleri och persiljan, inklusive stjälkarna. Blanda alla grönsaker förutom gurkorna i en stor skål. Blanda ner persilja, vitlök och chili. När vattnet kallnat blandar du i ättikan. Fördela grönsaksblandningen i glasburkar, häll över slagen. Den ska hällas ända upp till toppen. Förslut ordentligt och låt stå i rumstemperatur i 4 dagar. Efter 4 dagar, skär gurkorna i tjockare skivor. Blanda ner i burkarna och smaka av ättikslagen, tillsätt mer salt eller ättika vid behov. Ställ sedan mörkt och svalt i ytterligare 3 dagar och till sist i kylskåpet i 1 vecka. Förvaras i kylskåpet, där håller de upp till 1 år.
Tips 1: Tillsätt 0,5 msk gurkmeja, 1 tsk curry, 2-3 msk nigellafrön och 1 msk korianderfrön i ättikslagen så får du en gul trshiat.
Tips 2: Du kan använda färdig saltgurka och tillsätta de innan burkarna ska in i kylskåpet om du inte vill pickla egen.