Directions
Nan khulka – Kurdiskt tunnbröd. Det här brödet har varit min favorit sen barnsben och jag tröttnar aldrig. Gott att äta med precis allt!
Ingredienser:
Ca 25 st Tunnbröd
2,5 kg vetemjöl
50 gram milda
Ca 1,7 liter ljummet vatten (börja med 1,5 och tillsätt resten vid behov)
2,5 msk strösocker
1 pkt torrjäst
1 msk salt
0,5 dl rapsolja
Gör så här:
1. Blanda ihop milda och strösocker.
2. Blanda ihop mjöl, salt, jäst. Häll i vattnet.
3. Knåda ihop degen ordentligt med mildan för hand i ca 15 min till den är mjuk och smidig, den ska inte kännas kompakt utan mer luftig. Tillsätt oljan och knåda för hand i ytterligare ca 5 min, ”blöt” dina händer med olja emellanåt.
4. Täck över med plast och en bakduk, låt jäsa i ca 1 timme i rumstemperatur.
5. Värm upp ugnen på max.
6. Ta upp degen på mjölat bord och rulla till bollar, ha övertäckta med bakduk medan du bakar.
7. Kavla ut en boll i taget tunt och avlångt, ca 25cm.
8. Lägg över på ugnsgaller. Låt bakas mitt i ugnen till den blir gyllene.
9. Ta ut och ät varma eller frys in.