Ingredients
-
5 dl Ris - Basmati
-
7 st Potatis
-
1,5 msk SesamfrönSvarta och vita
-
Rapsolja
-
Salt
-
Vatten
Directions
Brinj ba jaramasi – Kurdiskt ångkokt ris med stekta potatistärningar i samt potatisskivor med sesamfrön på botten som sedan vänds upp till toppen, ett enkelt och gott sätt att variera riset på. Servera till valfritt protein.
Tips: På mitt Instagram- samt youtube konto finns detta recept sparat som en steg för steg videotutorial. Se nedan för att titta på klippet.
Förberedelser:
Skölj rent riset och blötlätt i minst 30 minuter.
Gör så här:
- Skala alla potatisar, skiva 3 st och skär resterande 4 i tärningar.
- I en kastrull, koka upp rikligt med vatten med salt till riset.
- I en stekpanna, häll i olja och stek potatistärningarna till de är mjuka och gyllene. Salta potatisen.
- När potatisen stekta klart så säng värmen till låg.
- Vid det här laget har även vattnet till riset kokat upp. Häll av vattnet som riset varit blötlagd i, häll riset i kastrullen.
- Koka riset i ca 5 minuter. Riset ska vara mjuk men fortfarande ha en hård kärna i mitten. När den kokat klart ska den hällas av i ett durkslag.
- Torka rent kastrullen och ställ tillbaka den på hällen. Häll olja i botten, lägg i sesamfröna och placera ut potatisskivorna över. Häll över halva mängden av riset, lägg i de stekta potatistärningarna och häll därefter över resten av riset.
- Forma en topp i mitten, gör lufthål med baksidan av hålsleven och ringla över olja. Lägg på ett lock klädd i en kökshandduk.
- Låt stå på högsta värme i 3 minuter, sänk sedan värmen till medel och låt riset ångas i 30 minuter.
- När den är klar, placera ett fast över kastrullen och i en hastig rörelse, vänd kastrullen upp och ned. Lyft försiktigt upp kastrullen. Servera omgående.