Ingredients
-
1 liter MjölkRöd
-
2 dl Vermicelli - rostad
-
2 msk Ghee
-
10 st Cashewnötter
-
15 st Mandlar
-
10 st Pistagenötter
-
15 st Russin - gröna
-
10 st Dadlar
-
3 msk Strösocker
-
2 msk Kokosflingor
-
1/2 tsk Vaniljsocker
-
1/2 tsk KardemummaMalen
-
2 tsk Rosenvatten
-
Till garnering Nötter
Directions
Sheer khurma är en dessert som traditionellt lagas i Afghanistan, Pakistan och Indien vid den muslimska högtiden Eid. Sheer khurma betyder Mjölk och dadlar och det med vermicelli är grunden i den här puddingen.
Jag använder färdigrostad vermicelli men skulle du inte få tag på det kan du köpa vanlig vermicelli och steka den till den blir gyllene. Önskar du använda annan mjölk än vanlig som rekommenderar jag havremjölk och får du inte tag på ghee går det bra att använda smör. Jag tycker om när sötman kommer från dadlarna men önskar man denna dessert ännu sötare kan man tillsätta lite mer strösocker än det som står i receptet.
Du kan välja att servera den varm, ljummen eller kall. Jag gillar min kall!
Tips: På mitt Instagram konto finns detta recept som steg för steg video.
Gör så här:
- Hacka nötter, kärna ut dadlar och skär i bitar.
- Lägg ghee i en kastrull och låt smälta.
- Blanda ner nötter, russin och dadlar. Låt stekas på medelvärme till de får en stekyta. Lägg sedan över på en tallrik och ställ åt sidan.
- I samma kastrull häller du nu i vermicellin, stek under omrörning i ca 1 minut och blanda därefter ner kokosflingorna.
- Häll i mjölken och rör om, låt koka upp och sänk sedan värmen till medel. Låt puttra i ca 10 minuter, rör om då och då.
- Blanda ner strösocker, vaniljsocker och kardemumma. Häll tillbaka nötterna och frukterna i kastrullen.
- Häll i rosenvattnet och låt puttra i ytterligare 2 minuter på medelvärme.
- Häll upp i portionsskålar och låt svalna, ställ sedan kallt i minst 2 timmar. Garnera gärna med nötter.