Ingredients
-
750 gram Baby aubergine
-
750 gram Strösocker
-
7-8 dl Vatten - kokt
-
1 msk VattenKallt
-
1 msk Vaniljsocker
-
1 krm Citronsyra
-
3 msk Citronsaft
-
2 msk Salt
-
VattenFör blötläggning
Directions
Min svärmor är en sån som gör sylt på allt, första gången jag åt frukost hemma hos henne så var det inte mindre än 15 olika sorter och alla hade hon kokat själv. Det fanns sylt uppdukat på sånt jag inte ens visste att man kunde göra sylt av, det här var en av dom. Små auberginer som kokas i socker och blir en härlig sylt. Den är inte för söt och äts med fördel ihop med grädde och smör på tunnbröd eller rostat bröd. Om jag ska jämföra sylten med något skulle jag påstå att den är lite lik fikon i smaken. Du kan även ha i en kanelstång om du tycker om kanel.
Gör så här:
- Ta fram en skål, fyll med kallt vatten och saltet, blanda väl.
- Skala auberginerna och lägg ner de direkt i skålen, blanda då och då.
- När du skalat klart alla, häll av saltvattnet, skölj rent auberginerna, fyll skålen igen med kallt vatten och blanda i citronsaften. Blanda väl, lägg en liten tallrik över skålen så den tynger ner auberginerna och hindrar de från att flyta upp. Låt stå i 2 timmar.
- Efter 2 timmar tar du fram en kastrull och blandar kokande vatten med strösocker, låt koka i ca 10 min.
- Häll av auberginerna och lägg sedan i kastrullen, låt koka på hög värme i ca 20 min och sänk sedan till medelvärme i 1h.
- Häll nu i vaniljsockret och höj värmen igen. Blanda ut citronsyran med 1 msk kallt vatten i en liten skål. När sylten skummat ordentligt häller du i citronsyran, blanda och fortsätt koka på hög värme i 3 min.
- Stäng sedan av värmen och flytta kastrullen från värmen. Låt svalna helt och lägg sedan över i glasburkar.