Ingredients
-
6 dl Ris - Basmati
-
0,5 gram Saffran
-
1 st Libabröd
-
Rapsolja
-
Salt
-
Vatten
Directions
Grunden till att lyckas i det Kurdiska köket börjar med riset. Du ska alltid använda långkornigt basmatiris med fin kvalitet. Metoden som vi använder gör att du får ett riktigt fluffigt och smakrikt ris. Vi börjar med att koka det för att sedan låta riset ångas på svag värme till det är helt klart. Samma metod används i flera olika länder i Mellanöstern och ja det finns ju en anledning till varför våra risrätter är så populära. I detta recept visar jag grunderna till hur man lagar riset men jag har även adderat saffran, bär och nötter. Det är är min ”Brinja newroza” som alltid står uppdukat på Newroz som är det Kurdiska nyårsfirandet.
Gör så här:
- Häll riset i en rymlig skål. Tvätta ordentligt med ljummet vatten, var försiktigt riskornen får inte brytas sönder. Tvätta tills vattnet klarnat och då fått bort allt stärkelse.
- Blötlägg sedan riset i ljummet vatten och låt stå i rumstemperatur i minst 1 timme.
- Koka upp rikligt med vatten i en stor kastrull, salta. När vattnet kokar silar du av riset och häller i riset i kastrullen. Rör om och låt koka i ca 5 min. Riskornet ska vara mjukt men fortfarande ha en hård kärna ”al dente”.
- Förbered saffransvattnet genom att blanda saffran med 4 msk kokande vatten. Täck och låt stå.
- Häll av riset i ett durkslag och rengör kastrullen.
- I en liten kastrull hettar du upp olja. OBS! Ha alltid ett lock nära till hands att lägga på om det skulle börja brinna i oljan.
- Lägg kastrullen på spisen igen, häll olja i botten och täck botten med ett libabröd. Lägg riset i kastrullen och forma det till ett “berg” i mitten. Gör sedan små gropar i riset med baksidan av en hålslev.
- Häll över den upphettade oljan. Klä kastrullocket med en ren kökshandduk och lägg på locket.
- Låt stå på hög värme i 1 min och sänk sedan till låg värme i 20 minuter.
- Lyft på locket, fluffa till riset och häll ca 1,5 dl i en liten tallrik. Blanda ihop med saffransvattnet.
- Servera genom att ha det vita riset i botten på ett fat och garnera sedan på saffransriset.
Jag har toppat riset med stekta berberis och olika russin. Jag har även pistagenötter och sockerfrästa apelsinskal på.