Ingredients
-
1 kg Lammgrytbitar
-
150 g Torkade örterPersilja, koriander, purjolök, spenat, bockhornsklöver
-
2 burkar (konserv) Kidneybönor
-
1 dl Persilja - färskHackad
-
1 Lök - gulHackad
-
3 st Lime - torkad
-
2 st Grönsaksbuljongtärning
-
1 st Hönsbuljongtärning
-
1 tsk Gurkmeja - krydda
-
Salt & Peppar
-
Rapsolja
-
ca 1 liter Vatten - kokt
Directions
Ghorme sabzi är en persisk köttgryta med örter, bönor och torkad lime. Det är förmodligen den mest välkända grytan från det persiska köket och en klar favorit hos många. I ett traditionellt recept så steker man örterna separat till de får en riktigt mörk färg men i mitt recept så steker jag örterna tillsammans med köttet. På det viset så behöver du inte lika mycket olja samt att örterna absorberar den goda smaken från köttet. Den här grytan får gärna stå och puttra länge för bästa smak och helt ärligt så är den ännu godare dagen efter när smakerna satt sig ordentligt.
Tips: på mitt instagramkonto finns detta recept sparat som en steg för steg videotutorial.
Gör så här:
- Skölj och blötlägg de torkade örterna.
- Häll rapsolja i en kastrull, lägg i den hackade löken och stek glansig. Krydda med gurkmeja.
- När löken mjuknat och blivit gyllen blandar du i köttet och steker under omrörning, tillsätt salt & peppar.
- Häll av vattnet från örterna och blanda ner örterna i grytan, stek under konstant omrörning till örterna blivit något mörka och allt vätska dunstat bort. Tillsätt mer olja vid behov, örterna ska stekas väl men inte brännas.
- Gör så hål i limen och blanda ner de i grytan tillsammans med den färska persiljan. Rör om och lägg sedan i buljongtärningarna och 1 liter kokande vatten.
- Lägg på ett lock och låt koka på svag/medelvärme i minst 2 timmar (gärna längre). Efter 2 timmar blandar du i de avrunna kidneybönorna och låter de koka ihop de sista 30 minuterna. Om du kokar grytan längre än 2 timmar kan du blanda i bönorna 30 min innan du stänger av plattan.
- Servera grytan till ris och sallad, gärna med rödlök i.