Ingredients
-
4 medelstora Morot
-
2 dl Vermicelli
-
2 dl Matvete
-
3 msk Tomatpuré
-
1st Lök - gul
-
1 msk Persilja - torkad
-
0,5 tsk Citronsaft
-
1krm Gurkmeja - krydda
-
0,5 tsk ChiliflakesJustera beroende på hur stark du vill ha soppan
-
2st Hönsbuljongtärning
-
1st Grönsaksbuljongtärning
-
1tsk Rapsolja
-
Salt
-
Svartpeppar
-
2 liter Vattenkokande
Directions
Den här soppan eller ”sob” är min absoluta favorit av alla kurdiska soppor, den serveras ofta som förrätt och har en klar plats på bordet vid mina middagsbjudningar. När jag var ett barn så var jag inte särskilt förtjust i soppa men den här önskade jag mig ofta. Det är ganska roligt att se att min son idag är precis likadan, han tycker om soppa men den här är helt klart hans favorit. Han kallar den för mammas spaghettisoppa och ber om den flera dagar i veckan. Den är härligt matig så här hemma serverar vi den även ofta till lunch med en bit bröd.
Tips: på mitt instagramkonto finns detta recept sparat som en steg för steg videotutorial.
- Hacka löken och morötterna.
- Stek löken glansig och tillsätt gurkmejan.
- Addera de hackade morötterna, matvete, tomatpuré och rör om.
- Krydda med salt, peppar och chiliflakes.
- Lägg i buljongerna och tillsätt det kokande vattnet.
- Rör om och tillsätt den torkade persiljan, rör om lite till.
- Sätt på locket och låt koka i ca 30 min på medelvärme.
- Efter 30 min, rör om och lägg i vermicelli. Tillsätt citronsaften och rör om igen.
- Låt koka på medelvärme i ytterligare 20 min eller tills morötter och matveten har mjuknat. De ska inte var mosiga!
- Servera varm, om du önskar kan du toppa med berberis bär.
För att få soppan helt vegansk byter du bara ut hönsbuljongen mot grönsaksbuljong.